Lisbon Travel Guide – Recomandările mele – ce merita văzut, ce trebuie gustat

Nu te mai plictisesc cu introducerea în care să îți spun cât de mult îmi place acest oraș. Dacă ai mai citit și alte articole de pe blog cel mai probabil știi deja. M-am gândit să comprim sfaturile pe care le-aș da unor prieteni dacă mi-ar zice că pleacă mâine într-o vacanță în Lisabona, într-un articol foarte util, sper. O să afli mai jos totul despre atracțiile turistice care merită vizitate, prețurile lor, ce specialități culinare trebuie să încerci, unde să te cazezi, cum să vezi priveliștea din Santa Justa Lift fără să fi nevoit să stai la coadă ca sa urci cu liftul și multe altele.

Cum ajungi in Lisabona?

Nu există zbor direct Cluj-Lisabona așa că cea mai simplă variantă pentru noi a fost să luăm avionul de la Budapesta. Am zburat și pe varianta București-Lisabona dar prețul parcării pe 7 zile este muult mai mic in Budapesta. La Ferihegy Hotel Car Park am dat 25 de Euro pe o saptamana. Și mai simplu ar fi dacă am avea autostradă Cluj-Oradea… sau zbor direct Cluj-Lisabona…

Unde să te cazezi?

Eu de cele mai multe ori aleg să stau într-un apartament in regim hotelier (Airbnb). Am mai vorbit eu despre avantajele acestora. Dacă vrei să afli mai multe am scris un ghid Airbnb pe care îl găsești aici. Am ales un apartament pentru 6 persoane în Bairro Alto. Bairro Alto este un cartier destul de gălăgios în timpul nopții așa că dacă nu vrei să ieși noaptea să iei pulsul orașului și daca vrei in schimb să te afli printre cei care fac gălăgie și nu printre cei enervați de gălăgie, te-aș sfătui să nu alegi un apartament aici. Pentru toți ceilalți, e minunat. Plin de lume, baruri, oameni care dansează pe stradă. În timpul zilei e liniște. Găsești clădiri vechi cu rufe întinse pe sfoară la uscat și portocali înfloriți care miros superb. Alfama este un alt cartier simpatic, cunoscut pentru barurile și terasele cu muzică Fado. Există apartamente de închiriat chiar și pe Rua Augusta, principala stradă pietonală din centrul orașului.

Lisbon travel guide, recomandarile mele

Când să mergi la Lisabona?

Vremea e minunată oricând. Iarna nu prea e iarnă, e cam ca si primavara la noi. Vara poți profita, evident, și de plajele frumoase din apropierea orașului. Acesta este și anotimpul în care vin cei mai mulți turiști așa că e posibil să fie mai aglomerat orașul și poate și mai scump.

Cu ce să te îmbraci?

Fiind mai cald decât la noi indiferent de anotimp aș zice că te poți îmbrăca, în principiu, mai subțire decât ai face-o în România în aceași perioadă. Totuși, chiar și vara, se simt briza oceanului. Așa că cel mai bine ar fi să ai la tine și ceva cu mânecă lungă, mai ales seara.  Când e cald, e cald plăcut. Parcă și pe caniculă ai mai mult aer. E fain aerul de acolo, ce să zic. E faină vara acolo, totul e fain. Lisabona e PLINĂ de piatră cubică și de străzi în pantă. Nici nu te obosi să înghesui pantofii cu toc în bagaj.

 

Ce merită vizitat și făcut?

1. Centrul orașului – Rua Augusta – Praça do Comércio. Cea mai mare și populară stradă pietonală se numește “Rua Augusta”. La capătul ei se află o piață superbă, “Praça do Comércio” cu ieșire la răul Tagus. Pe vremuri se descărca marfa adusă pe vase direct aici, în piață, de unde si numele ei.

2. Castelo do Sao George este situat în vârful unui deal din centrul orașului și are o panorama minunată asupra orașului. Poți ajunge acolo cu tramvaiul 28, care este și el, o experiență. Biletul de intrare la castel este în jur de 9 euro.

Ghid de calatorie Lisabona, recomandarile mele

 

 

3. Fă o tură cu tramvaiul 28. Dacă ajungi în Lisabona trebuie să faci o plimbare cu unul din tramvaiele lor vechi. Ruta 28 este cea mai populară mai ales pentru turiști fiindcă te duce pe cele mai drăguțe și înguste străzi din centrul orașului. Biletul se cumpără direct din tramvai și costă 2,85 euro. Click pe poza alăturată ca să vezi toate stațiile. Tramvaiul pornește din Praça do Martim Moniz.

 

 

 

Lisbon travel guide, recomandarile mele

4. Ascultă Fado în Alfama. Alfama este considerat cartierul de Fado al Lisabonei. Este plin de baruri și terase din care seara răsună muzica Fado cântată live. Ia-ți un pahar de Vinho verde și petrece măcar o seară în partea aceasta a orașului.

5. Excursie în Belem. Sunt cel puțin două motive pentru care vrei să ajungi în Belem. TREBUIE să guști măcar un Pastel de Belem acolo unde a fost făcut el pentru prima data, în 1837. Tot în Belem găsești The Belem Tower care merită vizitat, chiar și numai de afară. (Se închide la ora 17. Noi am ajuns prea târziu.) La Belem poți ajunge cu tramvaiul 15 sau cu trenul.

6. Petrece o zi în Sintra. Sintra este una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă. Este un orăsel cu clădiri în culori pastelate, înghesuite pe deal. În vărf găsești castele și palate deoarece zona aceasta a fost cândva o stațiune pentru nobilii portughezi. La Sintra ajungi cu trenul din stația Rossio. Drumul durează aproximativ 40 de minute.

7. Cristo Rei, The Christ Statue. Statuia lui Isus este și ea printre cele mai populare atracții turistice. Poți ajunge cu liftul, la câțiva metri de statuie. Biletul costă în jur de 4 euro.

8. Traversează podul 25 de Abril. Podul suspendat unește Lisabona de Almada și seamănă foarte tare cu Golden Gate Bridge din San Francesco. Dacă închiriezi o mașină cât timp ești acolo merită să dai o tură și peste pod.

9. Liftul Santa Justa este o atracție turistică din centrul orașului care, după părerea mea, nu prea își merită banii și timpul. De fiecare data când am trecut pe acolo era o coadă înfernală ca să te urci în lift și liftul să te urce 10 metri. Mulți turiști nu știu însă că pot ajunge pe aceași platforma de sus și intr-o plimbare. Trebuie doar să urci puțin. Îți recomand să mergi direct la localul/ terasa numită “Bellalisa Elevador”. Exact aici ajung și persoanele care urcă cu liftul și se opresc să facă poze. Localul îl găsești aici pe google maps.

10. O zi la plajă. Dacă vrei să petreci o zi sau măcar câteva ore pe o plajă frumoasă îți recomand să iei trenul către Cascais. Plaje frumoase găsești și în Oreiras – Praia de Santo Amaro sau Praia de Tower.

lisbon travel guide recomandari

11. Miradour înseamnă Lookout point, adică un loc de unde ai o priveliște frumoasă asupra orașului sau a unei părți a orașului. Se numește așa pentru că stai și te miri cât e de frumos… după care ți-e dor. Glumesc, evident. Sunt multe astfel de locuri în Lisabona pe care probabil o să le descoperi din greșeală în plimbare prin oraș. Printre cele mai frumoase sunt Miradouro do Santa Luiza și Miradouro of Santa Catarina.

 

Ce să mânănci?

Am ajuns în sfârșit la partea mea preferată. Sunt multe specialități și “bunătățuri” care trebuie încercate dacă ajungi în Portugalia

Sărat:

  • Bacalhau à brás (pește cod cu ou și cartofi – se servește în restaurante)
  •  sau, varianta de cod “la mână”- Pasteis de Balhau la Casa Portuguese do Pastel de Bacalhau de pe Rua Augusta
  • Sardinele sunt un mare trend, vara.
  • Camarao aglia el olio (creveți cu usturoi – în general ca aperitiv)

Dulce:

  • Pastel de Nata
  • Arroz Dolce (Budincă de orez dulce)
  • Fructele sunt grozave aici- Mango, papya, avocado – au (alt) gust

Încă ceva, totul are scorțișoară, că vrei sau nu.

La restaurante vei fi servit cu pâine, unt și măsline, cum te așezi la masă. Sunt delicioase dar să nu te aștepți să fie din partea casei.

Băuturi:

  • Vinho Verde (vin „verde”)
  • Ginjinha –  la  A Ginjinha în centru. Acolo unde stau mulți oameni în picioare cu pahare mici în mână.

 

Unde mergi la shopping?

Sinceră să fiu cred că cel mai fain e să intri în magazinele din centrul orașului. Sunt foarte multe, de la Zara la Mango la magazinele de pantofi fabricați în Portugalia. Dacă vrei la mall, încearcă Centro comercial do Colombo. Aici găsești și Primark sau Forever21.

Vlogurile mele de călătorie:

2017:

2016:

Follow:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *